23 November 2011

A confession: KPOP and me

 Bismillahi as-salaatu was-salaamu a'la Rasoolillah

Assalamualaikum dear readers :)
*Izinkan saya menulis dengan bahasa campur dalam post kali ini.

This would be the longest article that i have ever wrote in my life. This post is dedicated to all the Moslem Kpop Lovers. I just wanna share my thoughts about this.

Happy reading!

The story of a Kpop addict. I have a confession to make. I am quite addicted to the Kpop world. Saya tak tengok sangat drama-drama cinta ni. To be exact I am more into idols & their songs. I claimed to be a VIP,(maybe Im not a vip afterall sbb tak beli album diorang pun) fangirling-adoring-admiring Big Bang and be inspired by their perseverance in  achieving their dreams bla-bla-bla.

Segala-galanya bermula dengan Internet Addiction that leads to Kpop Addiction since 2008. Rasanya dah agak parah ketagihan yang saya alami. Dulu-dulu kalau orang cakap pasal Kpop sket, I was like.. ''Hey! do you know this group??". Saya suka sangat lagu-lagu diorg!.

Honestly, I did even joined the forum of Big Bang's fan. I watched all the variety shows, their documentary during the trainee days. Spending my time carelessly in front of the laptop, wasting my life over something that wont last forever. Listening to their songs sampai dah boleh hafal. Spazzing over OTP. Teruk kan?

Ok. So what kalau awak suka dengar dan tengok Kpop an? its has become a norm .. everyone drawn into the Hallyu Wave nowadays... so chillax lah kan <--- (kwn sy ajar wktu blk summer hr tu -_-'')

Memang. Semua orang ada taste masing-masing dalam memilih hiburan kan?
And choosing Kpop as my source of entertainment was actually a very bad decision that I have made. Walaupun Alhamdulillah, saya berjaya hadapi-hadapi hari saya dengan baik. Its actually not something to be proud of. I really felt that I have strayed too far from Allah.

Deep down inside of me,
Saya rasa dengan saya menggilai dunia Kpop bagaikan satu dosa besar yang saya ingin tutup dan tak nak semua orang tahu pasal perkara ni. Biarlah saya dengan kejahilan ini. Biarlah saya dalam dunia saya sahaja. I have become ignorance. Orang lain, tolonglah janganlah ikut saya. Biarkan saya sendiri.

In the mean time, saya ingin berubah menjadi seorang muslim yang baik. Saya nak berubah.

But I have found it hard for me to be ignoring Kpop world.
[2.42] Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui.

menyental kotoran jahiliyah di pakaian peribadi,

sentalannya perlu kekuatan, perlu sokongan, perlu berterusan,

walau lelah usah berhenti di tengah jalan,

sungguh Allah sebaik-baik pemberi bantuan.

Saya bukanlah seorang yang sangat baik dan alim. Realitinya, saya hanya seorang remaja yang masih terkulai-kulai dalam merealisasikan hakikat penciptaannya di muka bumi Allah ini. Jalan tarbyah saya masih lagi panjang. Penuh duri yang harus saya tanggalkan di pakaian keduniaan sebelum bertemu Tuhan di alam kemudian. 

Payah, sangat payah. Namun, Maha Suci Allah, segala pujian hanyalah untukNya.
Allah masih sayangkan kita. Dia sentiasa gerakkan hati-hati kita untuk kembali kepadaNya walaupun sering kita terkandas jauh dari jalanNya.

Dear Kpop Lovers,
Pernah tak terlintas dalam hati U guys tengah gelak-gelak bila tengok diorang punya variety shows, ( running man, 1D2N, incisible youth etc.etc) ataupun tengah fangirling over their music shows or concert (inkigayo,music core,super show suju, big show bigbang, nolja 2ne1 etc etc)..

Rasa kesian pada mereka?

Kesian.. mereka hanya hidup untuk dunia sahaja.

Kesian.. mereka hidup dalam kejahilan yang nyata, Hidayah Allah masih tidak sampai kepada mereka.

Kesian.. kalau depressed and no longer famous. Diorang akan bunuh diri.

Kesian sangat..

Saya rasa kesian, dan patutnya saya rasa lebih kesian pada diri sendiri. Sampaikan satu tahap, rasa sayang kat diorg ni, saya harap sangat suatu hari nanti, Allah akan berikan mereka hidayah untuk masuk dalam Islam. Kita ni dah dapat hidayah daripada Allah. Muslim dari kecil lagi, tapi hidup kita sama macam orang bukan muslim? Shame on us.

I am imagining one of the idols will finally found Islam and become a Moslem. It would be a shock to the world of KPOP. Ianya tak mustahil kan? Berapa ramai brothers and sisters revert to Islam kat Hollywood? Ramai kan..

Tetapi di Korea, Islam itu masih minoriti. Sangat sedikit Muslim di sana.

Saya sangat terkesan dengan video-video ni sebenarnya..



Have we really portray the best thing about Islam yet to them?

I know maybe ada antara U guys yang akan kata.. "Buat apa kecoh-kecoh pasal benda ni beb?!"
Hidayah Allah itu kan hak Allah. Kita memang tak ada kuasa untuk mengajak semua orang masuk Islam.

Tapi, tak pernah terlintas ke terfikir, untuk sebar kongsikan keindahan agama kita pada mereka yang bukan Islam? Pernah tak terfikir kita ni asbab non-Muslim tak nak masuk Islam?

and the least most simple thing that we can do beside doa is behaving like a true muslim. Tak perlu susah2 nak preach about Islam and so on. Just tunjukkan peribadi yang baik.

The misconception that we throw to them will just give them another image of our religion. Sebenarnya, kitalah yang bertanggungjawab. Kelak kita yang akan dipersoalkan.

"Ko cakap macam ko dah buat je kan dakwah2 ni kat orang bukan Islam lain"

Saya menulis atas dasar pengalaman yang saya ingin kongsikan. Saya sendiri masih rasa ragu atas usaha yang saya lakukan dalam menceritakan keindahan Islam kepada mereka. Adakah mereka jelas dengan apa yang saya katakan? Adakah terdetik walaupun sedikit dalam hati mereka tentang Islam ini? Saya tak tahu, dan saya rasa rugi kerana tak dapat tunjukkan sehabis baik saya.

I really have to write about this, and let it out from my chest.
Last summer, I went to Turki for 4 days before heading back to Malaysia after 2 years tak blk. Nak kata Allah itu Maha Merancang Segalanya, hari pertama kami di Istanbul, kami terjumpa seorang kakak Korea, namanya Minyoung di Aya Sofea (Hagia Sofea). Waktu tu kami dah penat berjalan, kami tengah duduk berehat. Tetapi datang Minyoung un-ni nak bergambar dengan kami. Mungkin sebab kami berpakaian lain daripada yang lain agaknya. Dia tertarik nak bercakap dengan kami.


Dia sebenarnya dah lama kat Turki, dah 2 minggu dia sampai tapi destinasi terakhir dia kat Istanbul. Dan di Istanbul, dia keseorangan sebab kawan-kawan Korea yang lain dah balik. Nak tak nak dia kena spend her last days alone. Kami ni pula, memang agak clueless nak berjalan bersendirian. Kami ajaklah dia jalan bersama. Oh yeah, she happened to be a fluent English speaker because she studied in Canada for about half year , jadi kami pun berkomunikasi dalam English.

Jadinya, kami pun berjalan sama-sama dalam Aya Sofea. Aya Sofea secara ringkasnya adalah sebuah tempat peninggalan sejarah yang menyaksikan Islam dan Kristian berkuasa di Turki. Di dalam Aya Sofea tergantung khat nama Allah subhanahu wa taala, Muhammad s.a.w dan para sahabat, Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Saidina Uthman, Saidina Ali serta cucu baginda s.a.w,  Saidina Hassan dan Saidina Hussin.


Minyoung un-ni terus bertanya "I wonder what is actually written up there". Dan kami pun terangkan padanya satu persatu nama-nama agung tersebut. Kami ceritakanlah Allah itu nama tuhan kami. Allah is our God's name. Muhammad, the name of our last prophet. Those names Muhammad s.a.w great companions are Abu Bakr, Umar, Uthman, Ali and the name of Hassan and Hussin, Muhammad's dearest grandchildren. She was totally awed! 

Dia sangat kagum sebab kami boleh baca tulisan khat a.k.a Arabic words. Kami pun ceritalah padanya, "We are studying in Morocco in Islamic and Arabic studies". She nodded.

Tetiba dia bertanya lagi, Allah is your god. Where is he?

gulp

Berligar otak cari ayat yang betul dan sesuai nak jawab persoalannya. OhMyALLAH. Kami boleh jawab elok-elok tak ni? Bismillah. I answered, can you actually feel the wind, do you believe in oxygen?. She answered, "Yes, absolutely". I continued, "The same thing applied, we cant see our God, but we believe that He exist and he always see us and we always turn to Him."

Huh.. subhanallah.

She replied,"You really are a strong believer". Dia sambung bercerita, "Ibu bapa saya menganut agama Buddha, tetapi saya tak menganut apa-apa agama. Setiap kali saya dilanda musibah dan ujian, saya rasa sangat bersendirian, saya rasa tak de siapa yang boleh tolong saya. Saya hanya ada diri saya. Saya sentiasa rasa bahawa dalam setiap perkara, semuanya bergantung pada diri saya."

Di dalam hati saya, "Ya Allah, hidayah itu sesungguhnya milikMu sahaja". Kami teruskan berjalan ke Blue Mosque (Masjid Biru) pula. Berbual seperti biasa, sedikit sebanyak sejarah yang kami tahu, kami ceritakan kepada Minyoung un-ni. Dia rasa sangat seronok dapat berjalan dengan kami.

Kami rancang untuk berjalan sama-sama lagi untuk keesokan harinya pula. Dan ditakdirkan pula, kami tetap tak berjumpa walaupun sudah berjanji di tempat yang sama. Sampaikan saya pergi ke hotel Minyoung un-ni, rupanya dia memang dah keluar. Hari kedua berlalu dengan perasaan yang sangat-sangat kesal. Kenapa kami tak boleh datang awal untuk tunggu Minyoung un-ni.

Kami tetap berjalan ke Topkapi Palace dengan harapan dapat berjumpanya disana. Oh ALLAH, perasaan rasa bersalah tu lagi menebal bila dalam Istana tersebut terbentang segala macam sejarah Islam yang kami boleh ceritakan pada Minyoung un-ni!. Tapi dia tidak bersama dengan kami.


Hari ketiga pula, memang saya terus tekad nak berjumpa dengan Minyoung un-ni. Saya bangun awal dan terus ke hotel Minyoung un-ni. I went alone without my friends because they have another plan.

Dia sangat terkejut jumpa saya kat luar pintu biliknya. Dia tak basuh muka lagi waktu tu. hihi. Dia kata, "Puas saya tunggu kamu semua" saya jawab, "Kami pun tunggu awak..". Saya balas pula, "Hari ni saya nak berjalan dengan awak boleh?". Dia kata, "Ok.! saya memang dah rancang dengan kawan-kawan kat bilik saya nak naik cruise, jomlah ikut sekali". Dalam  hati saya, "mak aih, naik kapal ke?, takpelah, ikut je lah".


Rupanya, Minyoung un-ni kanselkan plannya dengan rakan-rakan bilik untuk berjalan dengan saya. Kami pun terus berjalan ke Dolmabahce Palace menaiki tramway. Sedang kami take turn masuk Istana Dolmabahce peninggalan Kamal Attartuk, ditakdirkan lagi oleh Allah, dua orang yang tunggu depan kami adalah korean. We greeted them, because Minyoung un-ni wanted to take picture of us. So she ask for their help. The mother and her daughter, Mrs Yuni and Jenny are heading the same places like us. Subhanallah!. Maka, berjalanlah kami berempat.


Surprisingly, they can speak in English very well. Yes! Memang bestlah. Kalau tak, mati kutulah saya tak faham apa-apa dan tak ada benda untuk diborakkan. Jenny pernah belajar kat US. She's participating in the exchange students programme so thats why she can speak well. While her parents own a radio station that was handled in English.


Minyoung un-ni berjalan ngan makcik Yuni. Dan saya pula berjalan dengan Jenny un-uni. Dia memang gila-gila. And for your information, mereka tak minat IDOLS at all. kekeke. And you can bet that almost 50% of my talk is about Kpop world. Sebelum berjumpa dengan Jenny un-ni, Minyoung un-ni dah agak terkejut sebab literally, I know better about Kpop Idols more than her. Sobs. Perlu dibanggakan ke? Then, bila dengan Jenny pula, dia pun not into Idols sangat. Tapi dia dengar je lagu-lagu idols tapi bukannya hardcore fan of any of them.


Alhamdulillah, I am being treated like their own race. Maybe because we are Asian(?). I dont know. But I can really talk about Islam and Muslim to them without being criticized and harmed. Jenny un-ni share her thoughts too about Palestine. Baginya, tak adil bagi orang Palestin diperlakukan sebegitu rupa.  Dari Dolmabahce Palace ke Rumeli Hisari dan ke Istiqlal Route, Galata Tower kami pulang ke hostel selepas berjalan seharian sampai ke malam sebab esoknya adalah hari terakhir saya di Turki.

Sebelum berpisah, Jenny un-ni dan makcik Yuni hadiahkan saya satu poket kecil berwarna kuning sebagai tanda ingatan. Semestinya sebelum berpisah kami bertukar emel. Sebak rasanya sebab dah takkan berjumpa lepas ni, walaupun, still connecting through the cyber world.

Pengalaman ini sememangnya sangat berharga bagi saya. Namun, sudahkah saya jalankan tanggungjawab saya dengan sebaiknya? Sekurang-kurangnya apabila ditanya di akhirat kelak, saya harap saya dapat jawab soalan daripada Allah tentang usaha saya mengajak non-Muslim kepada Islam. Sekurang-kurangnya saya telah cuba dan saya harap jawapan saya diterimaNya.

Semoga hidayah Allah sampai kepada mereka suatu hari nanti.

Dear readers,
Islam itu sangat indah, terlalu sempurna untuk kita tidak kongsikan pada yang lain. Kafir itu bukanlah satu kalimah yang keras. Maksud kafir itu adalah tertutup. Tertutup hati mereka daripada cahaya Islam. Tetapi lagi sayang, apabila kita sendiri yang mensia-siakan lagi hidayah yang Allah dah berikan pada kita.

Teguran ini buat diri saya sendiri sebenarnya,

Berapa banyak masa diluangkan membaca, mendengar, menghayati AlQuran daripada masa kita luangkan untuk baca Allkpop,Kpopsecrets, Soompi, tonton drama, dengar lagu-lagu KPOP.?

Berapa banyak kali kita menangis atas dosa-dosa kita dan teringat pasal mati berbanding kerap kalinya kita gelak ketawa tengok Invicible Youth, OhMySchool, Strong Heart.?

Berapa banyak pengetahuan kita tentang peribadi Rasulullah s.a.w, kenal tak kita tentang para sahabat dan sejarah Islam berbanding pengetahuan kita tentang profil GD, Yoseob, Leeteuk dan lain-lain.?

Kalau boleh stay up lambat sebab nak habiskan tengok cerita Secret Garden, BOF, All My Love kenapa kita tak nak stay up lambat untuk solat sunat?

Mereka (kpop idols) memang bersungguh-sungguh dalam mengejar impian mereka, but have we ever wondered, mcm mna susahnya para nabi dan sahabat dulu-dulu nak sebarkan agama. Lagi payah kot.

Jadikanlah, Nabi Muhammad satu-satunya idol kita.

Boleh menangis bila DBSK break up, Daesung kena blamed, depress bila GD kena accused tapi tak pernah concern tentang Palestin, tak pernah tahu pasal krisis di Syria tak pernah nak update.

Sedarkah kita tentang perjuangan remaja-remaja Islam di Palestin dan Mesir yang bangkit berjuang untuk agama dan negara berbanding 'perjuangan' remaja sekarang yang mahukan kemasyhuran, keseronokan berlebihan dengan dunia khayalan hiburan.

KPOP=JPOP=Hollywood=Mallywood=Hindustan= sama sahaja.

Semuanya kembali ke atas diri kita sebenarnya. Iman itu selalu naik dan turun. Kita hanya manusia biasa. Memang tak lari dari kesilapan tapi sejauh mana kita sanggup nak baiki kesilapan tu?

Berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah, hanya pabila salah memilihnya membuat kita jadi bersalah. quote- RAIHAN,Mari Berhibur.


Berpada-padalah. Ustaz Don pun dulu-dulu waktu zaman mudanya dengar lagu Linkin Park. Siap beli album lagi taw. fuhh..tapi dia menjadi orang jugak. Kita?



Dear me, 

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: “Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah”, kamu merasa keberatan (dan suka tinggal menikmati kesenangan) di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat? (Kesukaan kamu itu salah) kerana kesenangan hidup di dunia ini hanya sedikit jua berbanding dengan (kesenangan hidup) di akhirat kelak.

s!b: i could never post this anywhere else beside my blog.

ambillah yang baik, buanglah yang buruk.


wallahu a'lam.

11 comments :

sarah said...

terbaekla husna..subhanallah..memang menyentuh kalbu..sejauh mana pengorbanan kite nak tinggalkan minat kita untuk spend pade agama..mmg terkene batang idong sendiri..jazakillah ats perkongsian awk

zAhrauna said...

barakallahu fik..
kita sama-sama usaha ya^^
fightingg..

Mirull Ibnu Azman said...

kata2 yg sungguh ruhi... jzkk~

ainazirah said...

salam.. I feel that it's a waste that we didn't really talk back in school..

selamat bermujahadah :)

-Aisyah Nazirah-

Si Gadis Semasa said...

sama kes dengan saya . sy pun sedang cuba berubah kearah yang lebih baik . InsyaAllah :)

zAhrauna said...

@mirull ibnu azman
barakallahu fik

@ainazirah
terharu lah aisyah.. =]
terima kasih ats doanya.

@Si Gadis Semasa
yok usaha! insya allah kita boleh..

Cik Siti said...

entah kenapa bila baca entry ni,ibarat menghempap diri.. :) menyedarkan saya...

jujur saya mula jatuh cinta pada blog ini...semoga terus dikurnia ilham menulis yang bermanfaat...

zAhrauna said...

@Cik Siti
barakallahu fik Cik Siti..
terima kasih sudi ziarah blog sy
moga dpt manfaat bersama:)

Sha-na.Szied said...

tabarakallah alaik, this nite i spend my time to read yours.. very touching and i almost to cry when u said about miyong uni.. tentang hidayah..
kelak kita2 akan dipersolkan oleh Allah.. kerana tidak menyebarkan islam itu sendiri.. Allah.. :(
thx una, hnya Allah dapat membalas jasamu..

aku tgok video pasal orang korea ckp pasal malaysia ish.. so shamed la.. .. ramai remaja skng ni dalam zon selesa tgok drama n lagu korea 24 jam 7 hri.. dalam laptop x de 1 pon lagu nasyid or surah alquran.. but its full of lagu lagha.. astaghfirullah. moga2 kita bukan di kalangannya..

Anonymous said...

allahuakhbar...
lepas bace blog ni baru tersedar tntg semua yg saudari tulis dlm entry ni.
allah, mmg susah nak menceritakan tntg islam kpd non-muslim apatah lagi diri kite ini yg serba kekurangan tntg ilmu islam. saudari, boleh beri tips mcm mana nak ajak rakan2 yg muslim utk berlaku kpd kebaikan?

zAhrauna said...

@Sha-na.Szied

allah yubarik fik.. terima kasih naei sudi baca.. moga2 kita ttp berusaha gapai hidayah Allah dan sampaikan pd yg lain degn ilmu yg kita ada..

@En/Cik Anon

mmg susah utk kita terangkan ttg Islam kpd non-muslim., rasa takut, tak layak sbb rasa ilmu tak de.. tp sekurang2nya kita boleh tunjukkan akhlak seorang muslim yg sebenar..

untuk tarik kwn2 muslim utk lakukan kebaikan perlukan kesabaran.. mulakan dgn diri kita dahulu.. aurat kita jaga, solat kita cukupkan dan akhirnya tarik mereka sekali utk lakukan kebaikan..^^ incha allah.. allah akan tolong dan mudahkan