17 February 2009

masakan 2 dlm 1

salam

dlm stiap ap2 jua prkr yg kita lakukn perlukan keberanian...termasoklah dlm bab2 masakmemasak nih..

jd saya nk kongsi satu resipi yg baru dicipta sendiri tyme lunch td..

hari ni..belek2 rr buk resepi cr lauk2 yg senang...terjumpa lah ikan msk percik yg nmpk menyelerekan...

tp ikan xde..
jd...alternatif laen adlh dgn menukarkan ikan tersebut dgn telur ayam...ayam pon bole gak..
pastikn goreng dolu siap2..
pastu, ketepikan..

bhn2 nyew sgt2 lah mudah...
bwng merah n bwng putih n serai 2 utk diblenderkan..
asam keping 1@2
santan
cili kering
telur utk dgoreng

first of all, sy pom blenderkn lah bebawang tersebut brsm2 serai..
dah panaskan santan nih...
pastuh, msukkn la bhn yg tlh dilumatkan tuh+asam keping...
kaco n kaco n kaco
sy pom..tggu lah smpi mendidih kuah tuh..
yg pelikny..kaler dy x warne merah o oren o seagkatan dgnny..
jd..
sy rujok kembali buk itu..

rupanya..

xletak cili kering...!
aiseyhh...td mmg da cr kt kedai pom tp xjmp..
dah masak sme lpe plak xde cili kering..
patotny masokkan cili kering yg da dblender brsm2 santan td..

jd..
dgn brani ny... (keberanian dperlukn ea!!)
sy memasukkn serbuk cili ke dlm kuah yg panas itu..
sket jew taw..berpada-pada
akhirny..dy bertuka warna..
tp..ternyata x menjadi resepi percik tuh..
yg jd adlh telur goreng masak lemak berperisa serai..

nmpk x??
tanpa cili kering yg diblender utk dmasukkn kedalam santan dan bebawang n serai...maka xterjadilah percik..yg jd adlh kuah lemak..
sedap jugakk..

bersama cili kering...bru la jd kuah percik...

masa nk hidang...ayah plak kate...
"wahh,akk masak kari lah!"
alamakkk...plak dah...
tp ble mkn xdela plak rs kari..
umi plak kata sedap..
"akk msk da sedap tp x cukup garam"
adeyhh..amek la kicap..masin la sket..
pastuh pegi la panaskn balek kuah dgn tmbh garam..


itulah ea,,incik2 n cik2 cara2 memasak 2 in 1..
bhn2 bergantung kpd saiz kuarge..
jngn plak lupe mskkn garam n gula secukupny..
jngn terlebey nnt xsedap..
jgn terkurang nnt tawar lah plak..

itu shj
perkongsian kl ini..
wassalamm..
slamat mencuba..


9 comments :

mynmeisazm :) said...

erm...
ko tgk la mlm nanti sume cirit-birit..
huhuhuh

ainazirah said...

azam kejam gler.. haha~

apsal x ganti ngan cili api? best pe, nnti jadik telur masakk lemak cili api dgn serai (tambah kunyit sket).. hakhak~

ok per boleh dimakan~~ azam ngarut jer...

ainazirah said...

jap2.. aper yang 2 dlm 1 nyer???

Bittersweet Ganache, flavoured with Red Chilli said...

cecece masak tu :D

ikan percik pn ade rupenye.. slame ni sy ingat ade ayam percik je.. hehe :)

dilasolace said...

Hahaha husna cam sedap jer..
Tambah daun kaduk sket.. Hahaha..
Makcik (mak ngah) aku suka sungguh masak lemak pastu taruk daun kaduk.. Hehehe mentang2 umah aku byk daun tue..

husna said...

2 azam
isk..camtuh plak..

2 aisyahnazierah
ikan msk lemak dlm ikan msk percik..

2 aliah
sme boleh..ayam,ikan,o telur

2adilah
sodap gakk la..
meh satu daun tuh..nk cube plak..

amiR muJahiD said...

waa...
ni dah dikira resepi sendirik...
baik ltak nama...
nanti leh jd chef..
hehe..

syara said...

muahaha..ko terlupa cicli kering.

aku penah terlupa air asam jawa masa masak sambal ikan..haha.sebb kat intenet x de tulih air asam jawa p0n.

kuang ajo punye internet.haha.

husna said...

2 amir..
nk ltk name kew??
hu3..
xyah kott..

2 syara..
tuh kene rujok yg pakar tuh..
isk3..
sedey gakk..