28 March 2009

malu+segan=pengajaran*padan muka

salam..
inilah sijil yang kami terima semalam.

lega. itulah perasaan seusai "story telling" semalam. sebelum itu, kami semua mempersembahkan satu persembahan yang amat "manthop". sangat-sangat-segan. kami semua di atas pentas semalam pakat bantai jek. setiap kali terfikirkan kembali kejadian malam tadi..fuhh..boleh tersengih sampai telinga selalu..tak tahan sungguh..

turun dari pentas, giliran saya pula buat persembahan. cuma satu hari sahaja persiapan, tapi, alhamdulillah, i think i have done my best. samaada rostrum terlalu tinggi atau saya terlalu pendek atau wujud satu jambangan bunga yang besar atas rostrum sehinggakan muka saya tak kelihatan. haha. cuma nampak mata je. girl covered by flower. haha. mysterious sungguh. but then ive mentioned the name of my school. kolej islam sultan alam shah. i dont know whether they recognize our school or not. haha. that's why i mentioned also klang, selangor. haha

the ceremony went smoothly. right after ive done my presentation, the certificate giving ceremony went on. haha. selaku peserta termuda dalam kursus-kursus yang ditawarkan, we've got to be the last participants to receive certificates.

kami semua dah rancang awal2 yang semua akan memakai pakaian hitam malam tadi. fuhh. elegant maa. boyz n girlz in black.
yeah2..i admit..i'm the shortest.. :b
woo. madam looked so beautiful last night.
she wore jubah too.
she's the pengacara majlis. my umi praised her as she was so cool and good in present. i am very impressed of her. she stayed calm in every action. not many of us can do that you know.

well. selepas siap segalanya, tibalah masa yang ditunggu-tunggu, that is "makan tyme". so, everyone attacked all the food served. kami semua makan sama-sama. as well as or parents and family. weve got to know each other. i introduced my friends to umi. plus, we snapped some pictures together.

hendak dijadikan cerita, sebelum majlis bermula lagi kami semua berkumpul di luar, sebelah tangga pula. kononnya, nak berlatih pergerakan untuk lagu "we will not go down". supaya lebih sempurna. tapi turned out tak berapa sempurna pun.orang gelakkan ada lah..
tapi ramai tetamu yang tersalah
faham.
mereka ingat kami penyambut tetamu.
almaklumlah, berpakaian hitam segala.
sampaikanlah ada seorang pakcik yang saya ingatkan pakcik yang datang untuk bersama-sama anaknya.
saya tunjukkanlah jalan yang sebenar kepada encik tadi.
serius, en
cik malam tadi amat-amat-senior.
sedang majlis berjalan, madam hayati menjemput seorang proffessor dean of kuliyyah of science, profesor ridhuan ke hadapan.
semua orang memandang ke belakang terhadap profesor t
ersebut.
hajar yang duduk sebelah saya, terus beritahu saya, "husna, pakcik tadi yang awak tunjukkan jalan tu lah"..
saya terus kaget semacam dan tak nak toleh langsung ke arah profesor tersebut.
dah la terima sijil daripada prof ridhuan.
i just smiled and said "thank you"
meaningfully stared. haha

*profesor ridhuan berdiri di sebelah sir adnan holden (mualaf)*
malu+segan nya tak terhingga.

ya allah, nampak ya kawan2. moralnya disini, apabila terjumpa orang yang senior dan tidak dikenali, jangan panggil makcik-pakcik-atau panggilan yang tidak sesuai. kita mestilah gunakan perkataan tuan, encik atau puan. lebih-lebih lagi, dalam majlis yang rasmi. ingat, kita mestilah berbahasa. budi bahasakan budaya kita.

selepas berkongsi cerita dan sebagainya yang kebanyakannya berkisar mengenai spm, kami pun bergerak pulang dengan keluarga masing-masing. sebelum pulang, saya pulangkan kembali buku yang telah saya pinjam kepada madam.
it would be the last time, maybe, for us to see each other for now.
ohh allah, may our friendship will last forever. insya allah.

tanx all.
salam.

8 comments :

amir (uia) said...

hahaha
tu la
spe suruh
pandai2 jer
ksian kt prof tu
hik2=)

husna said...

~amir
aku berhemah wat..
sopan santun gitu..
juz tersilap ckp jekk
haha..
sowi proff

syara said...

wa..nk gak sijil uh!

husna said...

~syara
gi la utk taon dpn lak..
haha..

nurul_sabrina said...

hoho..
camne una cite sirah anbiya tu..

ttg nabi nuh kan?

hoho..

gud job..
well done!

husna said...

~sabrina
haha..
alhamdulillah..
ok kot ak bwat..
haha
at least ad gak org tepok tgn..
huhu

tanx!

dilasolace said...

Hahaha...
Lawak tul...

Hehehe...

husna said...

~adilah
lawak tol..
segan nk mati ak dbwat ny..